top of page

Anyaközpontok Magyarországon

"Az anyaközpontok olyan közösségi házak, helyek, melyek nők, anyák és gyerekeik számára kínálnak programokat, lehetőséget, teret játékra, tanulásra, pihenésre, közös és egyéni tevékenységekre.Ezek a közösségi terek egymástól nagyon különbözőek lehetnek a helyi adottságoktól függően, de az mindannyiukban közös, hogy védett, barátságos környezetet kínálnak a betérők számára és szervezésük alulról felfelé történik, a helyi nők, anyák részvételével. Ennek fényében anyaközpontnak tekintjük azokat a tereket amik állandó, vagy időszakos nyitva tartással, de helyi nők és anyák által koordinált, felügyelt és működtetett terek, és nem tekintjük anyaközpontoknak pl. azokat a művelődési központokat, melyek felülről lefelé szerveződnek, nem női, anyai közösségek szervezik és működtetik.Magyarországon az egyes településeken számtalan kismama klub, női közösség működik és igyekszik segíteni a helyi nők, anyák mindennapjait. A honlap célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy egyre több ilyen helyi női közösség kapcsolódjon egymáshoz, tekintse magát anyaközpontnak és a más országokban már jól működő Anyaközpont Hálózatba szerveződjön a nők, anyák és ezen keresztül a családok mindennapjainak hatékony segítése érdekében."
Az anyaközpontokról részletesen a http://anyakozpontok.blogspot.hu/ oldalon olvashattok.

 

Alább egy áttekintést igyekszünk adni a hazai központokról, egyelőre a teljesség igénye nélkül, folyamatosan töltjük az oldalt.

TaMiNa

A TaMiNa non-profit Család- és Anyatámogató Központ (CsAK) egy olyan közösségi tér, amely vár minden szülőt vagy gyermekvállalás előtt állót, akitársaságra vágyik,kérdései vannak, amit szívesen beszélne meg szakemberrel, vagy olyanokkal, akik már jártak hasonló cipőben,szívesen venne részt közösségi tevékenységekben,jó társaságban, otthonos hangulatban, minőségi időtöltésre, programokra vágyik.

Budapest

http://tamina.hu/csak

Holdam

Kik vagyunk mi? Mindannyian útkeresők. Azt kutatjuk, hogy hogyan tudnánk minél harmonikusabban megélni azt a női életszakaszt, amiben éppen járunk. Ebben a támogató női körben összeadódnak energiáink és képességeink, amit igyekszünk mások javára is fordítani.

Miskolc

http://www.holdam.hu/

REGINA NőHáz

A REGINA Központ és NőHáz egy közösségi tér, elsősorban, de nem kizárólag nők, női közösségek, női vállalkozások számára. Kertje egy permakultúrás szemlélettel fejlesztett 2200 m2-es bioket (http://reginakert.blogspot.hu/). A REGINA Ház célja továbbá, hogy a Gödöllőn és régiójában élő lakosság, egyetemisták, kis-, és középvállalkozások, valamint civil szervezetek számára szolgáltatásokat, valós és virtuális tereketkínáljon.

Gödöllő

http://www.reginakozpont.hu/haz/

Háztűzőrzők

A Háztűz-őrző Nők és Anyák Egyesülete azért tevékenykedik, hogy alapértékeinken, elhivatottságunkon keresztül megerősítsük és támogassuk a hozzánk forduló Tatán és környékén élő nőket, anyákat és családokat azzal, hogy igényeikre épülő programokat és szolgáltatásokat nyújtunk számukra.

Tata

http://www.haztuzorzo.hu/

bottom of page